måndag 22 december 2008

Skolporten tar jullov - men bara nästan!

Vi fortsätter som vanligt att publicera nyheter även i mellandagarna. Och missa för all del inte årets sista forskarintervjuer!

Vi är tillbaka i full fart i början av januari.
God Jul & Gott Nytt År önskar vi!

fredag 19 december 2008

Alla är barn i början

Vi är som sagt nybörjare på detta med bloggande. Bloggveteranen Anne-Marie Körling upplyste mig just om att vi har begränsat möjligheterna att kommentera. Det var verkligen inte meningen! Nu tror jag att det funkar som det ska. Välkommen att kommentera!

/ Fredrika

torsdag 18 december 2008

Varför vi är så upphängda på avhandlingar

I morse fick jag frågan från en professor varför vi är så upphängda på avhandlingar när den mesta och den bästa forskningen bedrivs av seniora forskare. Forskare som varit handledare till dessa avhandlingar. Frågan är helt klart befogad, men det finns en förklaring:

Sedan 2006 bevakar Skolporten alla utbildningsvetenskapliga avhandlingar i syfte att stärka dialogen mellan forskare och lärare (egentligen gjorde vi detta redan före 2006, men det var då vi började samarbeta med Myndigheten för Skolutveckling kring detta). Förutom att sammanställa fakta och abstract gör vi korta intervjuer med varje doktorand. Dessutom försöker vi plocka upp så många andra (relevanta) forskningsnyheter som möjligt.

Med detta arbete är vi stolta men inte nöjda. Vi skulle gärna göra ännu mer! Framöver hoppas vi till exempel kunna ha full bevakning på alla peer reviewade tidskrifter och större rapportserier. Problemet är tid och pengar. I morgon när min kollega Åsa går på föräldraledighet består forskningsredaktionen av 1 person.

Magasinet 360 är ett sätt att försöka fånga upp annan ny forskning, men - ärligt talat - så är många seniora forskare rätt bra på att gömma undan allt intressant de gör... Hittar vi något intressant på webben så lägger vi upp det hos oss!

Så ja, tills vi har utökat redaktionen så vill jag härmed uppmana alla forskare där ute att tipsa oss om ny forskning! Och be gärna andra tipsa oss!

/ Fredrika

onsdag 17 december 2008

Norsk julafton på Skolporten


En årlig tradition (ja så får det nog bli from nu) med julklappsspel eller Norsk Julafton utspelades igår på Peter Myndes Backe 12. Alla gick dit med minst en julklapp, men alla kom inte lika lyckliga därifrån. Maja lyckades bäst med tärningarna och spelade hem 3 (!) vinster, bland annat lite "bubbel" som vid flera tillfällen spelades fram och tillbaka mellan Maja och Sara.

Själv är jag rätt nöjd med en flaska balsamvinäger och en gåva till Actionaid på skolböcker till Etiopien. Birgitta och Sara verkade även innerligt glada över sina påsar med Psylliumfrön...

Tjipp! /Therese

tisdag 16 december 2008

Är Skolportens läsare ovanligt blyga?

I natt "lanserade" Per vår nya blogg via Veckobrevet. Och jodå, lite nervösa var vi allt. Skulle Skolporten överösas med kommentarer nu, och skulle dessa i så fall vara snälla/arga? 12 timmar senare konstaterar vi att ingen läsare har bidragit med enda liten kommentar. Undrar varför. Är Skolportens läsare vana vid vår envägskommunikation? Är alla och äter julbord? Eller kanske bara blyga?

/ Fredrika

måndag 15 december 2008

Årsbok 2009!

Äntligen har vi valt klart och bra jobbat alla inblandade!
De 20 forskare som skall intervjuas till Årsboken 2009 är valda och avhandlingarna spänner från förskola till yrkesutbildning via lärares arbete med ämnet teknik.

Vi bjuder på en liten förhandstitt på det röda snygga omslaget, inte klar ännu och som du ser saknas "Den geniala titeln".

Forskarna är:

Årsboken ingår from 2009 som femte nummer i helårsprenumeration på vårt nya Magasin 360. Skolporten har tidigare gett ut Årsbok 2006, 2007 samt 2008.

Du kan som vanligt träffa alla forskare och oss på Skolporten på Rikskonferensen 1-2 april 2009 och då kommer även boken att levereras från tryckeriet:-)

//Therese

Globalt eller bara väldigt lokalt


På två månader har Elisabet NihlforsGlobaliseringsrådets uppdrag skrivit en rapport med rekommendationer för en konkurrenskraftig skola i en globaliserad värld. Ingen forskningsrapport och ingen offentlig utredning, ”bara” en persons rekommendationer. Ingen lätt uppgift kan tyckas, men något att bita tag i för en sann entusiast.

På pressträffen idag sa Nihlfors att hon hoppas att rapporten ska bidra till att lyfta blicken lite. Det hoppas vi med, men tyvärr kom den efterföljande debatten istället att likna vilken aktuell skoldebatt som helst. Är det så att svaren är desamma alldeles oavsett vad frågorna är? Bättre lärarutbildning och mer resurser.

Jaha. Tack för smörgåsen, nu ska vi läsa rapporten i sin helhet. Det finns mer i den än vad som framkom idag.

/Fredrika

fredag 12 december 2008

Lusselelle


Lusselelle Lusselelle elva nääääätter före jul....

I torsdags hade Skolporten besök av Kristofferskolan från Bromma som lussade för oss. Lucia, tärnor, änglar, stalledrängar, pepparkakor och t o m en julgran fanns med i det fina tåget!

/Sandra

Och vinnarna är...

Varje år gör vi en sammanställning av de mest lästa nyheterna på Skolporten under året. En mer utförlig sådan kommer i januari , men redan nu kan vi avslöja Topp 3.

1. Lärarlyftet
Ämnet toppar med flera nyheter men allra mest läst var informationen om vilka restplatser som högskolorna eller universiteten erbjöd hösten -08. Den har klickats igenom 12349 gånger.

2. Lön
Ett ständigt lika populärt ämne. Mest läst i kategorin 2008 är Skolportens insamlade lönestatistik från juni 2008 . 8114 personer har hittills besökt den här sidan.

3. Läsårstider
Vi blir lika förvånade varje år över att en sida som sammanställer grundskolans läsårstider per län och kommun kan bli så populär. Men det är klart, det ÄR viktig information för många (allt från barnklädesföretag till ballongflyg) och vi är de enda som gör det.

Som sagt, mer utförlig statistik kommer i början av 2009.

/ Per
PS. Grattis Yvonne, Ingrid och Anders som vann gårdagens glöggtipsrunda. Ni var snubblande nära att få alla rätt.

torsdag 11 december 2008

Klokt om teori och praktik


Jag har en ny idol. Hon heter Gunilla Svingby, är professor i pedagogik och levererade veckans bästa citat. ”Teorier är jätteviktiga men jag känner mer och mer att det viktiga är att vi använder teorierna. Och om inte jag som är professor lyckas översätta dem, hur kan jag då förvänta mig är lärarna ska kunna göra det”. Mycket tänkvärt.
Mer Gunilla blir det i nästa nummer av 360.

/ Fredrika

onsdag 10 december 2008

Stereotypa bilder av forskare


Idag kom en forskningsnyhet om barns bilder av forskare. 3 000 barn har ritat sig själv när man som vuxen arbetar som forskare. Så vad är det då man ser på bilderna? Jo, här finns forskare som använder teleskop, förstoringsglas och mikroskop, som klättrar, kryper, simmar, mäter, kör och flyger. Mer än hälften av bilderna visar forskare vid ett skrivbord eller i ett lab. 75% av forskarna har skägg, glasögon eller lab-rock. (Få ser med andra ord ut så här)

Vad forskar då alla dessa skäggiga (män får man förmoda) om? En hel del forskar om robotar, bilar, tids- och förvandlingsmaskiner, men de allra flesta ägnar dagarna åt rymden och dinosaurier.

Pedagogikforskaren Lori Adams Chabay, som har analyserat 800 av teckningarna konstaterar att "stereotyperna lever kvar och kan spela en större roll än man tidigare förstått när det gäller ungas attityder till att bli forskare". Verkligen. Dags för alla lärare att ta ett snack om vikten av pedagogisk forskning kanske?

/ Fredrika

Mest lästa avhandlingar

En forskare som ligger på vår tio-i-topp lista (senaste 3 månaderna) av visade avhandlingssidor hörde av sig och var nyfiken på vems avhandling som har rönt mest intresse på Skolportens sidor sen vi startade vår bevakning 2006.

De tre mest lästa doktorsavhandlingarna för hela perioden är:
1. Carina Fast Sju barn lär sig läsa och skriva med 10 270 visningar
2. Johan Hofvendal Riskabla samtal 9 082 visningar
3. Martin Hugo Liv och lärande i gymnasieskolan 8 941 visningar

Hur ser det ut för 2008?
1. Yvonne Karlsson Att inte vilja vara problem 5 107 visningar
2. Marcus Samulesson Störande elever korrigerande lärare 4 157 visningar
3. Ann-Katrin Swärd Att säkerställa skriftspråklighet genom medveten arrangering 4 131

Fortsättning följer...

/ Åsa

tisdag 9 december 2008

Vad gör vi egentligen. Och varför.

Någon frågade mig idag vad Skolporten egentligen gör. För er som inte redan vet - och för att skryta lite nu när vi har skaffat oss en blogg - det här är vad vi gör

//Fredrika


Mest läst 2008???

Så här såg det ut förra året:
1. Lön – i siffror och tabeller
2. Arbetstid långt mer än undervisning
3. Lärarlyftet
4. Tufft avtalsår slutade i medling
5. Gymnasiet ständigt i förändring
6. Mål och uppföljning i grundskolan får svidande kritik
7. Mer och tidigare betyg
8. Lek och lust i tidig lästräning
9. Nya mål för treorna
10. Ny riktning för skolpolitik, modell (s)

Hur det ser ut i år? Det vet vi på torsdag kväll, missa inte det...

// Fredrika
Skolporten Kompetens har haft en intensiv morgon med frukostmöte för studie-och yrkesvägledare. Tema för dagen var coachande kommunikation. Malin Österberg från Skolcoacherna ledde en praktiskt inriktad föreläsning om vad coachning innebär och hur det fungerar som ett verktyg för att öka motivationen och arbetsglädjen i skolan!

// Birgitta

Jaha, då kör vi

Hur många gånger har vi inte sagt att "om vi hade en blogg så skulle vi skriva om/lägga ut det här". När vi har varit på en spännande konferens, när vi har skickat iväg årsboken till tryckeriet, när vi har filmat ett fantastiskt forskarseminarium, när vi har smygläsning av nya 360...
Nu finns inga ursäkter längre, nu kommer ni få veta allt spännande som händer här på Peter Myndes Backe 12!

/ Fredrika