fredag 29 maj 2009

Lovtider - vi har hela listan

För fjärde året i rad har Skolporten gjort en sammanställning av grundskolans läsårstider per län och kommun. Vi tror att den kan underlätta mångas vardag, precis som Skolporten underlättar vardagen för Sveriges lärare och skolledare.

Här kan du ladda ned Grundskolans läsårstider 2009/2010

/ Peter Östlund,
Försäljningsansvarig

onsdag 20 maj 2009

Sommar i all ära, men vad händer i höst?!

Snart är det semestertider och det ser vi nog alla fram emot. Men samtidigt planerar vi höstens kursutbud för full fart. Vi erbjuder på nytt den mycket uppskattade kursen Praktisk och laborativ matematik med Sten Rydh, Genuspedagogik i skolan med Christian Eidevald, Pedagogisk handledning för ledarskap i klassrummet med John Steinberg och mycket mer. Kika in på www.skolportenkompetens.com för höstens lista på kurser och seminarier.

/Skolporten Kompetens

måndag 18 maj 2009

Så här ser det ut: juninumret av Skolportens Magasin 360


Den här gången handlar huvudrepet om ”Skolan på talangjakt”. Uttråkade elever, bråkiga elever och ifrågasättande elever kan i själva verket vara högpresterande. Om de får rätt utmaningar det vill säga.

Du möter också forskaren som tycker att förskollärarna ska ställa diagnos på barnen – inte ”experterna” och professor Gunilla Svingby som älskar datorspel. Dessutom: 3 nya avhandlingar som gör dig till en bättre lärare (och 29 till!) , en analys av barnboksutgivningen 2008 och ”Egologo – så vill unga synas”. Ja, och så ber Miljöpartiets Mats Pertoft forskarna att kommunicera sina resultat lite bättre...

I prenumeranternas brevlådor den 2 juni!

/ Fredrika

onsdag 13 maj 2009

tisdag 12 maj 2009

Skolporten söker en ”communityansvarig”...

... någon kan vårda våra e-postadresser, fixa till rss:er, ringa postmastern hos våra kunder osv. Känner du någon som låter lämpad? En student på KTH kanske som behöver extrajobb? Kontakta mig fredrika@skolporten.com

IV-programmet - dubbelt aktuellt


Samma dag som Jan Björklund lade fram regeringens förslag till en ny gymnasieskola disputerade Pia Skott med en avhandling om problematiken kring det individuella programmet, IV.

Missa inte Skolportens intervju med Pia Skott, om ett minst sagt hyperaktuellt ämne.
Som Pia påpekar i intervjun så är IV en svårlöst politisk fråga, något som kanske förklarar det faktum att IV-elevernas öde fortfarande är ovisst.


/ Fredrika

fredag 8 maj 2009

Rekrytering och arbetsmarknad i tuffa tider

Det har knappast undgått någon att en varselvåg drar över Sveriges skolor. Men allt är inte bara nattsvart: en del kommuner och friskolor har faktiskt inte varslat en enda lärare än (varför hör vi inget om dem?) och senast idag läste jag att de 200 varsel man gått ut med i Luleå kanske kommer att stoppas av Arbetsmiljöverket.

Nåväl: vill du följa frågor som rör arbetsmarknad, rekrytering, löner och anställningar i skolans värld? Då ska du anmäla dig till mitt nyhetsbrev om dessa frågor som kommer en gång i månaden. Självklart är det gratis. Skicka ett tomt mail med "Nyhetsbrev" i ämnesraden till hedda.loven@skolporten.com, så lägger jag till dig på sändlistan.

/Hedda Lovén, Ansvarig Jobb & Rekrytering

torsdag 7 maj 2009

Skolporten på Facebook


Tror vi har glömt säga att vi finns på Facebook.
Vi finns på Facebook. Välkommen att gå med i vår grupp, sök på Skolporten så hittar du oss!

/ Fredrika

Blogginventering pågår....

Jag försöker samla ihop bloggar om skolan. Inte varje enskild elevs blogg men "viktiga" bloggar om och för skolan och lärare. Resultatet hittills ser du i högerspalten nedan. Saknar du någon som bör vara med? Tipsa mig!

/ Fredrika