onsdag 30 september 2009

Witting på scenen



Vi är jättenöjda med Skolportens medverkan på Forskartorget på årets Bok & Biblioteksmässa i Göteborg! Tre scenframträdanden hann vi med: Per Reinolf pratade med Ann S Pihlgren om varför man vill forska och hur man som forskare kan sprida sina resultat; Ann-Katrin Swärd berättade om sin forskning om den omdebatterade Wittingmetoden; och Therese Mabon presenterade den "typiske" forskaren under rubriken "Skolforskning - vem bryr sig". Allt spelades in av UR som kommer att, inom en inte alltför lång framtid, visa hela programmet.

måndag 28 september 2009

Grennaskolan tar helt nytt grepp kring rektorsrekrytering

Grennaskolan söker en rektor, men inte vilken rektor som helst: bland annat är ett stort IT-intresse ett krav. Skolchef Mats Almlöw presenterar tjänsten i en ljudfil på skolans hemsida - och uppmanar också intresserade av tjänsten att svara på två frågor i en egen ljudfil, som ska mailas in tillsammans med ansökan. Intressant tilltag tycker vi på Skolporten Jobb & Rekrytering, och väntar med spänning på utfallet! /Hedda Lovén

tisdag 22 september 2009

Fysik på 3 minuter

Är man elev på Årstaskolan har man fördelen av att ha tillgång till Kunskaphubben. Kunskapshubben är en plattform för digitalt lärande och fungerar som ett webbaserat nav för såväl elever som lärare och föräldrar. Eleverna lär sig bla svenska, fysik och matematik genom att titta på kortfilmer på webben eller direkt i mobilen. Här ett charmigt, roligt och inspirerande smakprov på "Gösses Science Lab"!

Enjoy!
sandra

måndag 21 september 2009

Skolforskning - vem bryr sig?

Ja, den frågan tänker Therese Mabon försöka svara på på fredag kl 10:20. Närmare bestämt på Forskartorget på årets Bok & Biblioteksmässa i Göteborg. Missar du Therese framförande på scenen så kan du träffa henne, Per Reinolf, Annika Faager, Peter Östlund eller mig i Forskartorgets lounge under torsdag och fredag. Och diskutera vidare: Varför skolforskning? För vem och av vem? Och är det någon som bryr sig om vilka resultat forskarna presenterar?

/Sandra

fredag 11 september 2009

Lotta Edholm bloggar


om samarbetet med oss och matchmail
- här hittar du det.


Kul tycker vi, vi tror nämligen också att det kan bidra till en skola i världsklass

/ Fredrika

torsdag 10 september 2009

Fler lärare som forskar i Sumpan


Vad är du nyfiken på? Den frågan ställde Sundbybergs förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, Ann-Sofie Rundberg till sina lärare på en informationsträff i onsdags. Ann-Sofie vill uppmuntra kommunens lärare till att ta mer aktiv del av aktuell och relevant skolforskning. Eller varför inte t o m ta steget fullt ut och börja forska själva? Med på träffen var även bla Ann S Pihlgren som berättade inspirerande om sin forskning (Sokratiska samtal) och Skolportens Per Reinolf som informerade om bevakningstjänsten Matchmail - som hjälper dig att enkelt och smidigt ta del av forskning inom just dina intresseområden.

/Skolporten

Skolporten och SKL samarbetar om ny databas för utvecklingsarbeten

Lärande, inspiration och kunskapsutveckling är syftet med den databas för utvecklingsarbeten i skolan som Skolporten just nu bygger upp med stöd från Sveriges Kommuner och Landsting. Databasen bildar en unik källa till kunskap om det utvecklingsarbete som äger rum i förskola och skola.

I databasen samlas förskollärares, lärares, skolledares och andra pedagogiska yrkesgruppers dokumentation över sitt arbete i skolan. Det kan vara artiklar, rapporter och utredningar men också filmer och ljudfiler.

I den första delen i utvecklingsarbetet bygger fyra kommuner: Sandviken, Linköping, Botkyrka och Håbo, upp en lokal organisation för publicering och undersöker användarnas förväntningar på tjänsten.

Enkelhet är ett nyckelord. Det ska vara lätt att förstå tjänsten och enkelt att använda den – att söka, läsa och publicera.

För att bli ett relevant verktyg behöver innehållet hålla en grundläggande kvalitetsnivå. Den som publicerar innehåll får därigenom en kvalitetsstämpel på sitt arbete, och den som läser vet att innehållet är trovärdigt. Sex kriterier har formulerats, det handlar bland annat om relevans, tydlighet och ändamålsenlighet. För att kontrollera att innehållet motsvarar kriterierna ses det igenom av en meriterad granskare före publicering.

Skolporten ansvarar för utveckling och drift av databasen. Skolporten tar också fram en metodhandbok och erbjuder kommunerna utbildning i hur databasen kan användas i det lokala utvecklingsarbetet.

Vill du veta mer om databasen redan nu? Kontakta mig gärna!
/ Therese Mabon

onsdag 9 september 2009

Nu börjar Skolporten bevaka tidskrifter

Från och med nu börjar Skolporten bevaka svenska vetenskapliga tidskrifter. Precis som vi gör med avhandlingar lägger vi upp information och länkar till vetenskapliga artiklar på Skolporten.com.

Här hittar du artiklarna

Kriterierna för vilka tidskrifter vi bevakar är tre:
1. För det första ska tidskriften vara relevant för våra läsare.
2. För det andra ska den vara kvalitetsgranskad, eller peer-reviewad som det också heter.
3. För det tredje ska tidskriften finnas fritt tillgänglig på internet. Vår princip kommer vara att lägga ut så mycket som går; finns det en sammanfattning så lägger vi ut den och så vidare.

Trevlig läsning!
/ Fredrika Fredmark

tisdag 8 september 2009

Här ligger delar av nya 360...


... och väntar på att få gå till tryck.

Den här gången handlar det mycket om SKOLA 2.0 - klassrummet online - med allt vad det innebär. Dessutom har vi besökt en flickskola i Skottland och en läxfri skola i Västerås. Med mera.

I din brevlåda den 21 september!

/ Fredrika

fredag 4 september 2009

”Barnkonventionen måste in mer i vardagen”


För att förverkliga FN:s konvention om barnets rättigheter måste vi fråga barn vad de vill vara med och bestämma, och hur. Annars blir klassrådet lätt en skendemokrati.

Det säger Nina Thelander som, lagom till 20-årsjubileet av Barnkonventionen, kommer med en avhandling där hon har intervjuat skolbarn i Sverige och Kenya.

Här kan du läsa Skolportens intervju med Nina Thelander.

/ Fredrika Fredmark

PS. Tycker du - precis som Nina - att barnrättsperspektivet måste mer in i vardagen? Missa då inte årets viktigaste konferens!

onsdag 2 september 2009

Hur bra är du på Barnkonventionen?

I år fyller Barnkonventionen 20 år och det uppmärksammas av Skolporten,
Barnombudsmannen, BRIS, Ecpat, Plan Sverige, SOS-Barnbyar,
Rädda Barnen, UNICEF och World Childhood Foundation. Tillsammans arrangerar vi en inspirerande heldagskonferens om hur Barnkonventionen kan underlätta arbetet i skolan.
Mer info om vad dagen kommer att handla om hittar du här.

Och du, sprid gärna informationen vidare!
Det här kan vara årets viktigaste konferens.

/sandra