måndag 26 september 2011

Pedagogstockholm bloggar...

om vår konferens om bedömning som arrangerades 22-23 september i Stockholm. Läs blogginlägget här.

lördag 17 september 2011

Lek med ett stänk av allvar

Det är lördag och 9-åriga dottern vill leka skola. Hon är fröken och jag är elev. Föreslår att jag ska vara rektor men förslaget möts av ett skratt. Fröken lägger upp ett späckat schema: matematik, rast, svenska, lunch. Jag får uppgifter att lösa, eller som hon säger, en diagnos (tror hon menar diagnostiska prov). Jag klarar mig mycket bra, fast hon tycker hon har en stökig klass så när hon måste lämna klassrummet en stund får jag en bestämd blick och en sträng förmaning - inget stök utan arbeta lugnt och fint. Fröken kommer strax tillbaka. Tack och lov har jag en fröken med barnasinnet kvar för när jag lämnar in min svenskauppgift som består av att skriva och illustrera en saga så skrattar hon så hon kiknar när hon läser min berättelse om snorkråkan som skulle på utflykt.
Vi har lekt skola många gånger. Och det är alltid en härlig blandning av allvar och lek. Självklart är det roligare att vara fröken än elev, säger dottern när jag frågor. Fast om hon ska vara elev, då vill hon ha svåra uppgifter som hon måste klura mycket på. Tror det kan vara en del av svaret till varför just den här leken är en favorit: hon lär sig nya saker, blir utmanad samtidigt som hon får visa upp de färdigheter och kunskaper hon redan har. Som förälder blir jag glad i hjärtat när hennes lek så direkt är en spegel av hennes egen uppfattning av vad det innebär att gå i skolan - hon vill lära sig massor, är vetgirig och suger i sig nya kunskaper. Nästan varje dag frågar jag henne: hur var det i skolan idag? Nio dagar av tio får jag svaret: Jättebra!

/Sandra - som också älskar att leka skola

torsdag 8 september 2011

Nyttig skolmat till alla!

Högt upp på min önskelista för förbättringar på mina barns skola står bättre lunchmat och mellanmål. Nu går de på en skola som anser sig servera bra mat och en fin salladsbuffé. Ok, barnen är för det mesta nöjda och tycker att det är gott. Och jag hör även en del föräldrar på besök och lärare på skolan vittna om hur bra maten är. Den dagen jag besökte sonens klass serverades rivna morötter och vitkål. Oj, vilket jättesortement av grönsaker! Men det kanske var bara just den dagen jag var där, andra dagar kanske det erbjuds annat med större variation? Men jag blir ändå glad när jag hör dottern berätta om att hennes lärare förklarat vikten av varierad kost, och sagt till klassen att nu är de så stora att de själva måste ta ansvar för att äta bra i skolan. Vilket de såklart gör när en vuxen de litar på och respekterar säger att de själva vet och kan. Så nu går ett gäng stolta tredjeklassare till matsalen varje dag och väljer ordentligt från de olika näringsgrupperna. Och fröken fortsätter att uppmuntra - med en stjärna i pannan till de som äter ordentligt :-).

/Sandra

tisdag 6 september 2011

Linda Jansson - ny projektledare på Skolporten

Äntligen har jag gjort min första vecka på Skolporten och vilket härligt gäng ni är!
Vilken start vi fick med Kick-Off med spionjakt i spöregn och god mat på Vapiano, tack så mycket för en trevlig kväll.

Vem är då jag? Linda Jansson, 30 år och bor tillsammans med sambo Teodor och vår kära 2-åring, Elvira, i Hornstull. Har sedan tidigare arbetat på olika konferensföretag: IQPC, Midfield Media och senast kommer jag från Talentum Events som ingår i Talentum Oy koncernen med bla. tidningarna AffärsVärlden, Dagens Media och Lag & Avtal.


Min spännande uppgift på Skolporten är att tillsammans med Sandra och Birgitta producera konferenser. Så har ni några tips på vad skolvärlden saknar eller vill ha mer utav får ni gärna kontakta mig.

Tiden utanför kontoret spenderas med familjen och på helgerna blir det för det mesta parkhäng, men nu så är vi lite inne på husjakt så vi får se vart det bar hän...

Jag tror att vi har en mycket spännande höst framför oss, vi ses!


/Linda


fredag 2 september 2011