fredag 5 juli 2013

Ifous i Almedalen

Så här såg det ut under seminariet om entreprenöriellt lärande där Ifous deltog tillsammans med Upplands-Bro kommun.

Tuula Tähkäaho (rektor, Broskolan), Åsa Falk-Lundqvist (Umeå universitet) och Karin Hermansson (Ifous) diskuterar.

torsdag 4 juli 2013

Skolan het fråga i Almedalen

Skolan blir valets viktigaste fråga, visar en undersökning som publicerades i tisdags. Efter ett par dagar i Visby under Almedalsveckan är det verkligen inte svårt att tro på. Skolan dök upp och nämndes överallt.

Ifous medverkade i ett seminarium om FoU-programmet Entreprenöriellt lärande. Upplands-Bro kommun stod som huvudarrangör, och ett referat med fler bilder därifrån kan ni hitta på deras hemsida.

Totalt var i år ca 2300 arrangemang listade i den officiella almedalsguiden. Här kommer några nedslag i mina foton och anteckningar från den pyttelilla andel av allt detta som jag hann se under de två dagar jag var på plats.



Digitalisering i skolan togs upp på flera seminarier. Vem får tillgång till den nya (digitala) pedagogiken? var titeln på ett av dem, arrangerat av Gleerups Utbildning och Netsmart. Vikten av att kontinuerligt arbeta med att utveckla pedagogik och arbetssätt, och inte fastna i själva tekniken utan dra nytta av den, diskuterades.


Den digitala skolan - så mycket bättre? var titeln på ett annat seminarium, som samarrangerades av UR och LR. Där fick vi i publiken svara på frågor med hjälp av mentometrar.



Lärarnas Riksförbunds studerandeförening lanserade Spelet om gymnasieskolan, med vilket de vill belysa hur olika förutsättningar unga har att lyckas i skolan, beroende på bakgrund och bostadsort.



Riksbankens Jubileumsfond, Vetenskapsrådet samt forskningsråden FAS och Formas arrangerar tillsammans seminarieserien SAMspråk, där forskare och makthavare möts. Under ett av seminarierna diskuterades den nedåtgående trenden i läsförståelse och läslust hos framför allt unga killar: Är det bara Zlatan som kan få pojkar att läsa? Professor Karin Taube, som medverkade i seminariet, och också bidragit till RJs årsbok (bilden), debatterar i dag pojkars läsning i GP.



Allt är inte skola... Vetenskap & Allmänhet ordnade under tisdag förmiddag picknickfika med forskare inom en massa spännande områden på en gräsplätt med utsikt mot hamnen.



Nätverkandet är ju det allra viktigaste med att vara i Visby under almedalsveckan, så det gäller att planera för att besöka några "mingel". Lärarförbundet ordnade ett välbesökt sådant där vi bjöds på en härligt läskande - helt alkoholfri - Caipirinha. 


När kvällen kommer och solen går ner fortsätter nätverkandet på restauranger och barer, i kullerstensgränderna och längs strandpromenaden.

Jag längtar redan tillbaka till underbart vackra, och spännande, Visby!

/Karin
Foto: Karin Hermansson