tisdag 31 mars 2009

Dagen före dagen...

Så var det dags för Skolportens årliga konferens Aktuell forskning för skolan! Årets konferens har ett litet nytt upplägg - vi fokuserar mer på seminarier och mindre på paneldebatt. Ja, det blir ingen paneldebatt alls i år faktiskt! Men däremot kommer Erik Nilsson, förvaltningschef, barn & ungdomsförvaltningen i Botkyrka att berätta om sin kommuns satsning på forskning för skolan. Så vi spinner självklart vidare på förra årets debattämne: hur få landets kommuner att satsa 1 promille var på skolforskning? Och så delar vi ut forskarstipendier så klart! Vi ses på konferensen!

/Sandra

Premiär för kvällseminarier

Igår arrangerade vi vårt första kvällseminarium i egna lokalen på Peter Myndes Backe 12. Gästande föreläsare var Sanna Engström och Maria Carlsson, lärare på Solsidans skola i Nacka. Kvällens tema var lärstilar och vi fick en engagerad genomgång av deras erfarenheter av hur de arbetar med lärstilar i sin vardag och kanske framförallt en hel mängd inspirerande exempel på egentillverkat material. Vilka idésprutor!

Nästa kvällseminarium är den 7 maj och då handlar det om Speech - praktisk retorik i skolan. Välkomna då!

/ Birgitta

fredag 27 mars 2009

Varför har du sex?

Ja, varför har du sex? Så frågade Eva Taflin en lärare vid ett matematikseminarium i Kisa Folkets Hus. Den manlige läraren hade först ställt en fråga om varför man ska lära sig matematik och Evas svar var en fråga tillbaka helt enkelt.

Om någon av de >50 deltagarna hade nickat till så var alla nu vakna och nyfikna på svaret.

Kan du svaret?

/Therese

måndag 23 mars 2009

Intressant yttrande om flygande bebisar


VA har skickat in sitt yttrande över betänkandet “En hållbar lärarutbildning” och skriver följande klokheter på bloggen:

VAs studier visar att många lärare upplever ett stort avstånd till forskarvärlden, och att forskningen är för abstrakt för att passa skolans verklighet. Vi fann också att många lärarstudenter aldrig har kontakt med forskare - trots att de befann sig på en högskola!

Utredaren Sigbrit Franke föreslår ett antal åtgärder för att stärka det vetenskapliga förhållningssättet hos blivande lärare, som exempelvis kombinations- och utbytesanställningar för lärare vid lärarutbildningarna för att på så sätt stärka forskningsanknytningen. Det är bra, men VA anser att det finns ännu mer att göra för att stärka utbytet och dialogen med forskningen hela vägen ut i skolans verklighet. Det räcker inte med att lärarna på lärarhögskolan har kontakter med forskare och forskning. Även lärare i grund- och gymnasieskolan behöver ha sådana kontakter. För att åstadkomma det bör kontakten grundläggas redan i lärarutbildningen.

VA föreslår därför aktiviteter i lärarutbildningen som erbjuder kontakt med forskare inom både de egna undervisningsämnena och sådana man inte själv ska undervisa i. Utbyte med forskare inom utbildningsvetenskap och pedagogik behövs också. Slutligen föreslår vi starkare incitament för både blivande och redan praktiserande lärare att genomgå forskarutbildning.


Här kan du läsa hela VA:s yttrande

Och jodå, vi är fler som undrar varför bebisen flyger...

/ Fredrika

måndag 16 mars 2009

Nytt ledarråd!

I torsdags vid slutdiskussionen under kvartalsmötet i Linköping lyftes frågan om det inte var dags för ett ledarråd. Ett råd som precis som Lärarrådet utser sina favoriter av de avhandlingar som kommit senaste kvartalet.

Det kan bli något riktigt spännande och jag ser fram emot kommande möte i Östergötland den 4 juni.

Tillhör du vårt nätverk i regionen så får du en inbjudan av mig i april!
Om du inte tillhör, men gärna vill delta - maila till mig therese@skolporten.com.

I ledarrådet i Östergötland just nu: Agneta Gatel, Elisabeth Stärner, Birgitta Heikne-Tegström samt Gösta Högberg.

/Therese

torsdag 12 mars 2009

Möt Thomas, vår taktfasta skoltrummare


Har du också undrat vem som orkar upp för att surfa och publicera skolnyheter klockan 07.30 varje morgon? Det gör Thomas, vår nyhetsredaktör.

Nationalencyklopedins/Kunskapsprisets webb kan du läsa mer om både honom och Skolporten!

tisdag 10 mars 2009

Snart premiär för Skolporten matchmail

Snart lanserar vi en ny helt unik tjänst som innebär att man löpande kan få information om svensk skolforskning utifrån sin egen intresseprofil - Skolporten matchmail. Vi har testat några veckor ihop med Stockholms Stad och fått mycket positiv respons från deras lärare. Den 1 april är tjänsten tillgänglig för alla.

Matchmail är ett enkelt sätt att prenumerera på de forskningsnyheter som intresserar just dig. Tjänsten fungerar på följande sätt: du loggar in och skapar en profil utifrån dina personliga intresseområden. När forskningsnyheter: nya relevanta doktorsavhandlingar, utvecklingsartiklar, forskarintervjuer och forskarseminarier, som matchar din profil publiceras på Skolporten så får du automatiskt ett mail om detta.

För medarbetare hos Skolportens partners är matchmail-tjänsten gratis. Är du osäker på om din huvudman är partner, gå in på www.skolporten.com/partners och kolla.

Är din huvudman inte partner så kan du ändå prenumerera på tjänsten för 95 kronor per år. Skicka ett mejl till forsknigsinfo@skolporten.com så hjälper vi dig att komma igång.

Läs mer om Skolportens matchmail på www.skolporten.com/profil

/Redaktionen

fredag 6 mars 2009

8 mars och 4 forskarintervjuer


Just nu har vi inte mindre än 4 forskarintervjuer med tema genus på Skolporten/fou. Är det en slump? Eller kan det hänga ihop med att det är Internationella Kvinnodagen på söndag? Vem vet. Här hittar du dem, hur som helst.


/ Fredrika

Nu har vi ett pressrum

Då och då får vi frågor från journalister och med jämna mellanrum skickar vi ut pressmeddelanden. Därför har vi skaffat oss en särskild sida för journalister och andra som är intresserade av att veta mer om Skolporten. Du hittar den här. Här kan du också anmäla dig så att du får våra pressmeddelanden. Välkommen in!

/ Fredrika