Till varje nummer av Magasin 360 väljer vår fantastiska Lärarpanel ut två (ibland tre) läsvärda forskare som disputerat inom fältet skola och utbildning. Kriterierna för deras val är:
Praktiskt relevans: ämnet ska berika verksamheten och göra det möjligt att utveckla den utifrån nya perspektiv, insikter och kunskaper. När beprövad erfarenhet paras med eller kontrasteras mot aktuell forskning finns möjlighet för reell skolutveckling.
Läraryrkets professionalisering: Ämnet och avhandlingen ska styrka läraryrkets professionalisering - kunskapsbas, autonomi, yrkesspråk och yrkesetik.
Avhandlingens språk: Språket ska vara begripligt. Om avhandlingen dessutom finns som nedladdningsbar pdf och med svenskt abstrakt möjliggörs större spridning, vilket påverkar bedömningen.
Vilka de utvalda forskarna är tänker jag givetvis inte avslöja här, det vore ju alldeles för enkelt. Men jag kan ge en ledtråd för en av de utvalda genom två citat från urvalsdiskussionen:
"Jag fick genast idéer om hur koncepten kan användas i gymnasiearbetet och naturvetenskaplig specialisering (!). Ett gott tecken när man genast tänker på sin egen undervisning."
"Den är en riktig höjdare - konkret, tydlig, med direkta implikationer för lärares undervisning, även utanför So-ämnet, utifrån värdegrundsuppdraget i 1-2 i Lgr/Lpf."
Nyfiken? Leta fram den på http://www.skolporten.se/forskning/avhandlingar/
Eller så håller du dig tills nästa nummer av Magasin 360 kommer och läser en intervju med forskaren där.
När man gör ett urval är det alltid någon som är snubblande nära att bli utvald men som kanske inte blir det. Denna gång föll Ingmarie Danielsson-Malmros på målsnöret, som disputerat med avhandlingen "Det var en gång ett land… Berättelser om svenskhet i historieläroböcker och elevers föreställningsvärldar"
Lärarpanelisten Johan Ceder skriver: "Som historielärare tycker jag den här är jättekul att läsa. Har även skrivit om den på Forskarbloggen" - ett tips till alla historielärare där ute!
/Hedda Lovén, Redaktionschef
fredag 14 december 2012
onsdag 5 december 2012
måndag 3 december 2012
Kunskapande julkalendrar
Så var det december. Denna underbara, men lätt hysteriska månad, full av ljusslingor, dofter och förväntan. Och julkalendrar!
Jag har vid den här tiden de senaste åren roat mig med att leta bland de digitala kalendrarna efter kalendrar med kunskaps- eller vetenskapligt innehåll. Här är några:
En favorit för oss som gillar teknik, fysik och kemi är Lunds Tekniska Högskolas julkalender, där ett par glada studenter visar och förklarar ett experiment per dag. http://www2.lth.se/julkalender/2012/
En annan kalender på temat kemi är Julens kemikalender, som bland andra Tekniska museet står bakom. http://www.julenskemikalender.se/
Vetenskaparna i Söderköping upptäckte jag förra året. I år är temat matematik, och du som är lärare kan öppna luckor, lösa problem och samla julpynt tillsammans med eleverna. Men även privat kan man förstås följa den.
För avancerade (och lite äldre) klurare finns Forskning och Framstegs julkalender där man ska lista ut svaret på en gåta med hjälp av en ledtråd per dag. Det är en sån där som man inte kan sluta fundera på när man väl börjat!
Detta var de jag hittat så här långt. Har ni fler tips på kunskapskalendrar?
Karin
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)