måndag 3 december 2012

Kunskapande julkalendrar

Så var det december. Denna underbara, men lätt hysteriska månad, full av ljusslingor, dofter och förväntan. Och julkalendrar!

Jag har vid den här tiden de senaste åren roat mig med att leta bland de digitala kalendrarna efter kalendrar med kunskaps- eller vetenskapligt innehåll. Här är några:

En favorit för oss som gillar teknik, fysik och kemi är Lunds Tekniska Högskolas julkalender, där ett par glada studenter visar och förklarar ett experiment per dag. http://www2.lth.se/julkalender/2012/

En annan kalender på temat kemi är Julens kemikalender, som bland andra Tekniska museet står bakom. http://www.julenskemikalender.se/

Vetenskaparna i Söderköping upptäckte jag förra året. I år är temat matematik, och du som är lärare kan öppna luckor, lösa problem och samla julpynt tillsammans med eleverna. Men även privat kan man förstås följa den.

För avancerade (och lite äldre) klurare finns Forskning och Framstegs julkalender där man ska lista ut svaret på en gåta med hjälp av en ledtråd per dag. Det är en sån där som man inte kan sluta fundera på när man väl börjat!

Detta var de jag hittat så här långt. Har ni fler tips på kunskapskalendrar?

Karin

Inga kommentarer: