Sitter på föräldramöte i klass 4A. Jag har bett läraren ta upp barnens mobilanvändande - i stort sett hela klassen har egen mobil. Men hur används telefonen? Framförallt är det sms som skickas till höger och vänster. Utan någon som helst reflektion eller fundering kring 1. vad är det jag skriver 2, hur skriver jag och 3, hur kommer mottagaren känna när han/hon läser meddelandet? Diskussionen blir engagerad och livlig. Många föräldrar visar sig inte ens ha reflekterat över att de borde prata om vad som kommuniceras via sms. Vilket förvånar mig otroligt mycket. Finns det ett snabbare, bättre eller hemligare sätt för en 10-åring att säga nått taskigt om någon annan utan att den personen får reda på det, än via sms? Som förälder måste man vara delaktig i hur barnen behandlar varandra. Vi kan inte lämna hela mobbningsproblematiken åt skolan att lösa.
Mobbning är inte lätt att hantera, och Skolverket sågar nu skolornas färdiga antimobbningsprogram.
/Sandra
fredag 28 januari 2011
"Sten"trist matte eller?
Klockan 08.30 i onsdags kom 70 frusna pedagoger in i Bringsalen på Ersta Konferens och ungefär 16.00 gick de ut igen, varma och med ett stort leende på läpparna. Samma procedur igår, då 47 pedagoger. Sten Rydh från Mattesmedjan inspirerar och gör matematiken rolig. Han ger nya idéer, annat sätt att se på matte och delar med sig nya sätt att lära ut matte på ett mer praktiskt vis. Jag har suttit utanför salen och hört skratten trängt ut genom väggarna och jag har suttit med inne i salen och själv upplevt en märklig matteglädje i magen.
Nej, jag vet inget bättre namn på det än matteglädje.
Missa inte nästa gång vi arrangerar föreläsning med Sten!
torsdag 27 januari 2011
Fler tjänster för chefer inom skolan
Just nu har vi många chefstjänster utannonserade på Skolporten. Jag vågar inte säga att jag ser en trend, men jag kan definitivt säga att årets första månad har skilt sig åt mot de senaste fem årens.
Vad kan det bero på? Kanske finns en mer optimistisk inställning generellt och arbetsgivarna vågar anställa mer än för tex ett år sen. Kanske beror det på arbetsmarknadens rörlighet och att allt fler vill ta chansen till nya utmaningar? Ett annat yrke vi ser stor efterfrågan på är förskole- och fritidspedagoger. Jobbar du i förskolan och är intresserad av nyheter och forskning som rör din vardag så kan jag tipsa dig om vårt nyhetsbrev Förskolebrevet, som ges ut kostnadsfritt en gång i månaden.
/Maja
tisdag 25 januari 2011
Prov etsar fast kunskapen i hjärnan...
... skriver Karin Bojs på DN.se idag. Forskning kring collegestudenter i USA visar att studenter som utsattes för skriftliga prov under instuderingen klarade sig bättre vid slutprovet än sina kamrater - som enbart läste på inför samma test.
Jag köper resultaten, det gör jag, men konstaterar samtidigt att jag inte kommer ihåg ett dyft av allt det där jag lärde mig innantill till proven i gymnasiet. Om resultatet på lång sikt är lika illa för båda grupperna, borde vi rimligtvis inte nöja oss med prov som kunskapsmätare. Eller? Vad säger ni?
/Hedda Lovén
Jag köper resultaten, det gör jag, men konstaterar samtidigt att jag inte kommer ihåg ett dyft av allt det där jag lärde mig innantill till proven i gymnasiet. Om resultatet på lång sikt är lika illa för båda grupperna, borde vi rimligtvis inte nöja oss med prov som kunskapsmätare. Eller? Vad säger ni?
/Hedda Lovén
måndag 24 januari 2011
Skolmarknaden nytt dotterbolag
Hej!
Jag är från och med årsskiftet vd för Skolportens nyaste tillskott bland dotterbolagen: Skolmarknaden. Skolmarknaden är det självklara valet för aktörer som vill nå ut med sitt budskap eller tjänster till pedagoger, rektorer och skolchefer. Vi har ett flertal kommunikationsformer att erbjuda våra kunder: printannonsering i populära forskningsmagasinet 360, målgruppsinriktade utskick via e-post, webbannonsering och inte minst personliga möten med slutanvändaren vid Skolportens konferenser.
Nyfiken på hur vi kan hjälpa er nå ut med ert budskap? Tveka inte att slå mig en signal!
/Anna
08-562 268 14
söndag 23 januari 2011
Kan semlor så kan varenda unge...
Vår vision är att "hjälpa de unga erövra världen". Vad betyder det egentligen? För mig betyder det att vi måste ge alla Sveriges förskolebarn och skolelever rätt verktyg på rätt sätt. Se till att undervisningen är anpassad efter samhällets föränderlighet, att vi tar hänsyn till och respekterar allas olikhet och gör vårt yttersta för att skolåren är, och blir, en fantastisk erfarenhet och kunskapskälla. Att vi inspirerar våra barn till nyfikenhet och vetgirighet, att vi ger dem självförtroende och självkänsla - den dagen de lämnar skolans, förhoppningsvis trygga och härliga värld, ska varje elev känna att han eller hon har luft under sina vingar och kan flyga! Och 1000 möjligheter att se fram emot.
/Sandra
fredag 21 januari 2011
FREDAG - och fredagskänsla för första gången på fjorton månader! Inte helt fel, och en helt klart underskattad aspekt av att arbeta. Efter lång föräldraledighet ska jag nu se till att skolporten.com får sig ett välbehövligt ansiktslyft, och det ska bli en riktigt rolig utmaning att ta tag i. Du som följer oss, passa på att önska, högt som lågt, vad du vill se på vår nya webb - vi är ju trots allt ingenting utan våra läsare.
Att börja arbeta igen känns nästan som semester - jämfört med att få blodpudding i ögat några gånger per dag är ett skrivbord och civiliserade, icke matkastande kollegor en dröm. Jag har dessutom lyckats sno åt mig arbetsplatsens bästa bord. Kolla bara:
Bästa utsikten.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)