lördag 26 mars 2011

Skolan roligare på distans?

Vi är just nu i varma soliga Florida. Njuter av värmen och poolbad, barnen har tagit två härliga veckor ledigt från skolan. Läxorna som de hemma brukar undvika att göra i det längsta är helt plötsligt roliga att göra. Men så är de ju mer kreativt och individuellt utformade än vad de brukar vara. Men ändå - varför inte skriva mer dagbok om upplevelser, tankar och känslor även hemma i vardagen? Eller få till uppgift att handla frukt i mataffären och själv räkna ut hur mycket det kostar och hur mycket växel man ska få tillbaks? Engelskan blir helt plötsligt jätterolig, och faktiskt inte alls så krånglig som 11-åringen ibland tycker hemma när han tragglar glosor. 
Barnen tränar häslningsfraser, beställer själva på restauranger, läser gatuskyltar och frågar om skillnader mellan hur Sverige och USA fungerar när det gäller vem som bestämmer, hur det funkar om man blir sjuk, hur stort USA är, vilka lagar finns här, vilka hav ramar in kontinenten, och vilka länder angränser den till. Och mycket mycket mer. På två veckors semester kommer de att ha lärt sig en massa nya saker OCH skaffat sig en större förståelse för ett annat land med andra kulturer och sociala strukturer  än vad de är vana vid. Tänk vad de skulle kunna lära sig om vi tog ett helt år ledigt!

/Sandra

1 kommentar:

Killfröken sa...

Det är en lika provocerande som kittlande tanke du för fram.

Att reseläxor är effektifvare än vanliga läxor hänger ihop med att de (precis som du skriver) kan vara individuellt anpassade. Det hänger också ihop med att de inte nödvändigtvis är en uppföljning/repetition av det som det som behandlats i skolan utan något mer fristående.

Generellt sett är det ett svårt val. En del lärare/föräldrar7elever står inte ut med tanken på reseläxor medans andra älskar dem och hyllar dem. Är det med den spridningen i åtanke möjligt att ha en generell policy som gäller alla elever och alla resor? Kan den skolan som ibland skickar med läxor och ibland inte kallas likvärdig?

Det tål att funderas på!