torsdag 13 juni 2013

Klassförälderns fördelar

På väg till Rögrund för 2-dagars äventyr.
är många. Om man är en sådan förälder som jag, vill säga. Som tycker att man som förälder måste ha lite (eller ja, ganska mycket) koll på fler barn i klassen än det egna.

Som gärna diskuterar, utforskar, utvecklar, ifrågasätter och samarbetar tillsammans med lärarna och rektorerna. Som år efter år är föräldrarådsrepresentant och inte ser det som ett nödvändigt ont, utan tvärt om tycker att det innebär fantastiska möjligheter till dialog mellan hem och skola.

Fröken Carro i samspråk med pappa Jonas.
Dessutom får man ju ofta möjlighet att hålla ett litet kort tal på skolavslutningen - bara en sån sak :-).


För några veckor sedan åkte jag på klassresa med min sons klass. Med på resan var självklart deras mentor, Carro.
För mig som förälder innebar de här två dygnen tillsammans en möjlighet att betrakta samspelet mellan lärare och elever, inte i den vanliga hemvanda klassrumsmiljön, utan i ett för alla okänt och outforskat sammanhang. Och det var nyttigt. Lärande. Inspirerande. Kompetenshöjande. Nödvändigt. Ja, ganska så fantastiskt, faktiskt.

Det var härligt att se samspelet mellan Carro och hennes elever, deras tillit till henne som person. Men mest fantastiskt var att få upptäcka hur Carro behandlade sina elever som hennes jämlikar.

Med respekt, tydlighet, humor, engagemang och kärlek. Jag är övertygad om att hela klass 6A, tack vare Carro, tar med sig en rejäl dos trygghet in i nästa äventyr - det lockande men också lite skrämmande högstadiet.
Carro & föräldrarna bjuder eleverna
på galamiddag!














/Sandra, den ständiga (och frivilliga!) föräldrarådsrepresentanten
@sarnborg (twitter)

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt!!