onsdag 31 oktober 2012

Kunskap om självskadebeteende viktigt

Fyra av tio ungdomar i åldern 13-15 år uppger att de någon gång skadat sig själv, visar Jonas Bjäreheds forskning.


Jonas Bjärehed
Jonas Bjärehed.
Foto: David Brohede
Att ungdomar skär, bränner eller slår sig själva är ett relativt nytt fenomen som har blivit alltmer utbrett. För de allra flesta handlar beteendet om att lindra ångest eller signalera att man inte mår bra.

– Att man skär sig handlar nästan aldrig om ett självmordsförsök, utan är ett uttryck för att man mår dåligt, säger Jonas Bjärehed, som tror att den stora ökningen till stor del beror på mediaexponeringen i filmer, böcker och på tv.

Jonas Bjärehed har studerat självskadebeteenden bland ungdomar under flera år tillsammans med en forskargrupp på Lunds universitet, och disputerade nyligen i ämnet.

Det är viktigt att föra upp och prata om problemet med att många unga mår dåligt på olika sätt, just för att problemet är ganska utbrett. Där skulle skolan kunna vara en arena och möta ungdomar, menar Jonas Bjärehed.

– Det är bra om man i skolan på ett avdramatiserat sätt kan närma sig och prata med elever som skadar sig, och man ska inte vara rädd för att fråga om de här sakerna, säger han.

Läs hela artikeln på Skolportens hemsida. 

Moa Duvarci Engman

tisdag 23 oktober 2012

Hur ser en forskare ut?


I förra veckan var jag på en konferens om skolforskning, Forskning ger bättre resultat i skolan - en konferens för erfarenhetsutbyte. Det finns mycket man skulle kunna skriva om den, så många spännande projekt och initiativ som är på gång runt om i landet, men eftersom arrangörerna kommer att lägga ut alltihop i form av ppt-presentationer och filmade föredrag inom kort, kommer här bara en reflektion över en fråga som dök upp: Hur ser en skolforskare ut?

Det var en av de medverkande som slängde ut denna fråga. Hon berättade att hon googlat efter bilder på forskare till sin presentation. Allt hon fick fram i sökningen var provrör och labrockar. Men hur ser en forskare i didaktik eller pedagogik ut?

Där jag jobbade tidigare, på VA, gjorde vi undersökningar och studier om attityder till forskare och forskning. En studie handlade om ungas bilder av forskare. Vi lät då bland annat barn rita sig själva som forskare i framtiden (se rapport här). Till och med i en så formulerad uppgift dyker den upp – stereotypen av forskaren som en galen man med vit rock och håret på ända. De barn som ritade så tänkte kanske att om de skulle bli forskare så måste de också bli galna? Och framför allt måste forskningen handla om kemi eller medicin.

Jag fick häromdagen ett klockrent exempel på hur barn matas med den här bilden av vad en forskare är. På en restaurang där jag och min familj tänkte äta middag lade de fram pysselhäften till barnen. En av sidorna ser ni på bilden till höger. "Tillverka dina egna coola professorsglasögon!" Inbyggd vit jättemustasch ingår.

Undertecknad drog en djup suck och gladdes åt att ingen av telningarna tryckte ut brillorna ur häftet och satte dem på sig.

I skolan då? Där är väl ändå bilden av forskare mer nyanserad? Mja… Fotot till vänster visar en matteläxa som min son hade med sig en dag (ganska länge sedan, medges, så det kanske inte förekommer såna här nu?).  Texten inleds med ”Alla vet att professorer är förvirrade ibland...” Den förvirrade professor Geni har glömt sin kombination till kassaskåpet. Nu ska eleven hjälpa honom att räkna ut den. 

Jag tror att vi får vänta länge på att den gängse bilden av forskare ska inbegripa kvinnliga samhällsvetenskapliga forskare – eller för den delen unga manliga skägglösa professorer. Men du som lärare kanske kan hjälpa till att påskynda en förändrad bild genom att undvika de värsta stereotyperna i de uppgifter du delar ut till dina elever?

/Karin

tisdag 16 oktober 2012

Favorit i repris

Till alla fina förskolebarn och skolelever i hela landet. Ett stort rött hjärta till er!

fredag 12 oktober 2012

Statssekreterare Peter Honeth om forskningspropositionen

En fortsatt satsning på forskarskolor i kombination med de karriärtjänster som nu införs, samt pengar till en systematisk spridning av forskningen. Det är det centrala för utbildningsvetenskapens del i forskningspropositionen, enligt statssekreterare Peter Honeth. Läs mer här.

onsdag 10 oktober 2012

En mångfacetterad symbol

För någon vecka sedan skulle min 12-årige son hålla föredrag på engelskan i skolan. Vi kom på att han skulle berätta om äpplen. Tro det eller ej, men det finns en massa spännande saker och historier att berätta om den frukten. Visste du till exempel att äpplen var en viktig ingrediens redan i stenåldersmänniskans kost? Eller att europeerna tog med sig äppelträdet till Afrika? Adam och Eva och deras förhållande till äpplen känner väl alla till. För att inte prata om The Big Apple eller Apple Inc. Eller Jan Löfs fantastiska Sagan om det röda äpplet! Har du inte läst den är det definitivt dags att göra det nu på studs. Sen finns det ju katederäpplet. Fast det är väl ganska sällsynt nu för tiden.
Det här fina äpplet hittade jag på Krukmakargatan i Stockholm.

/Sandra
I skolan ska alla elever uppmuntras, alla ska inspireras och motiveras, alla ska känna sig delaktiga och alla SKA lyckas. Och jag tänker att alla verktyg som främjar detta är välkomna. Kanske även läxor? Eller om man vill kalla läxor för uppdrag, utmaning eller ”entreprenöriellt mission”. Vad man kallar saker och ting är viktigt, men i det här fallet är nog det viktigaste innehållet och utformningen.

Jag har tidigare jobbat som SO-lärare och gav då och då läxor. Jag tyckte att det var en bra arbetsmetod. Genom att lägga lite av skolarbetet utanför skolan kom vi åt världen utanför skolan. Vi kom åt olika kulturer, olika sammanhang och olikheter.

Ofta frågade jag eleverna vad de själva tyckte att de behövde för att utvecklas och gå vidare. Svaren varierade ganska mycket och de kunde också vara väldigt olika i ambitionsnivå, men alla visste vad de behövde och vad som skulle kännas meningsfullt att lägga lite extra tid på. Det kunde handla om allt från att läsa eller titta på nyheterna, hitta en bra sajt som kunde användas som källa, lära sig ett digitalt verktyg för att kunna använda det i sitt lärande, till att läsa på en text en extra gång.

Min roll i det hela var att läsa Lgr 11. Vad står det att vi ska göra? Gör vi det vi ska? Är vi på rätt väg? Ställer vi breda, feta, öppna, nya frågor? Tillsammans skapade vi sedan rätt smarta läxor. Och min roll gick då över i att guida, coacha och stötta.

Jag har även vid ett par tillfällen gett en hel klass samma läxa. Alltså att alla skulle göra samma sak, som att hitta en prao-plats, samla in åsikter via intervjuer eller kolla varifrån i världen frukostmaten hemma kom ifrån.

Det är också väldigt häftigt att se när läxor smittar! Jo, det är sant. Plötsligt är det en elev som absolut har ett behov av det som en av klasskompisarna hade behov av veckan innan - och vips så har det skapats ett samarbete, kommunikation och utbyte dem emellan.

Jag tycker att man kan ta hjälp av läxor. Inte varje dag eller ens varje vecka, men ibland. För vi pratar väl om dagens läxor och inte de som kopplas till Lgr 80? För det vore ju lite tokigt. I Lgr 80 var ju kunskapssynen ganska snäv. Och det vanligaste var att läraren föreläste - läste före. För att kunna minnas detta fick eleverna i läxa att plugga in och sedan få ur sig allt på ett läxför. Alla skulle alltså minnas samma saker och klara samma läxförhör. Som tur är, är vi inte där längre.

Tack & hej
Petra

Skolportens Magasin 360 representerad på Resultatdialogen 2012

Det är Prof. Inger Wistedt som pratar om matematiska förmågor och i det berättar om Sixten. /Therese

måndag 8 oktober 2012

Och så lite lönestatistik

Lönefrågan känns minst sagt infekterad sedan avtalsrörelsens slut, men vi på Skolporten kan för den sakens skull inte rygga för frågan. Vi har frågat ett flertal kommuner och har tillsammans med annan lönestatistik tagit fram aktuell lönestatistik t o m juni 2012. Notera dock att siffrorna inte omfattar den överenskomna löneökningen om 4,2 %  för 2012.

Du hittar statistiken här.

Ta två - betala för tre!



Det här fina erbjudandet hängde i en butik vi besökte i helgen, och det fick min son att börja fnissa. Först förstod jag inte varför - helt inne i bestyren med varorna i kassan som jag var - men när han frågade varför han skulle köpa mer än en tuggummipåse insåg jag vad han menade. Jag slogs också av hur lätt det är att lura oss konsumenter att gå på dåliga erbjudanden, och hur viktigt det är med grundläggande matematik så man åtminstone undviker de mest uppenbara fällorna.

Så för er lärare kan det här kupongerbjudandet kanske bli en lämplig matteuppgift att använda i veckan - direkt hämtat från verkligheten! Varsågoda, ni får den helt gratis!

Önskar er en fin vecka gör

Karin

fredag 5 oktober 2012

Minnen dyker upp när man ostädar

Per Reinolf, på en av våra
ursprungskonferenser "Aktuell forskning
för skolan."

Min vana trogen städade jag häromdagen mitt skrivbord - ok, jag gör det inte så ofta, mest när jag verkligen måste vilket brukar bli två gånger per år... Men iallafall, inspirerad av min nya fina ordning på skrivbordet tänkte jag att det nu också är dags att rensa lite här och där på såväl dator som i cyberspace.

Ett par anledningar till att det ganska ofta tar emot att städa är att
1, städningen tar mycket längre tid än man trott och
2, man ostädar - dvs stoppar tillbaks det man hittar för "tänk vad bra det kan vara att ha någon gång".



UR har filmat flera av våra konferenser. Fast just här tror jag
kameramannen spelar spel  eller facebookar.



Och så är man liksom tillbaks där man började. Fast det där som är så bra att ha "någon gång kanske", kan ju också vara kul grejer som dyker upp. Tex så rensade jag bland Skolportens bilder på Flickr. Och hittade några gamla bilder jag gärna delar med mig av. För mig representerar var och en av dem en tid, en plats, en händelse eller kanske en situation som är av betydelse för mig.
/Sandra



Finfin Skolportenmonter på Skolforum. Magasin
360 var i fokus.

Vår kampanj utanför Skolforum. 


Min absoluta favorit bland alla våra talare!
Inspirerande och rolige Sten Rydh.









För det mesta hittar man min kollega Maja
med telefonluren klistrad vid örat. Men ibland kan
man också se henne flyga genom luften, typ som Stålmannen


Vi gillar att ha kul. Här är det vd Therese Mabon
som bowlar snyggt!



Det där med att skryta, är det verkligen så farligt egentligen?
Har vi sagt att vi vunnit Kunskapspriset?

måndag 1 oktober 2012

I torsdags flög jag och mina kollegor, Birgitta och Hella, ned till Bok & Bibliotekmässan i
Göteborg. Det var en upplevelse utöver det vanliga, glada besökare och ännu gladare författare överallt! I två dagar följde vi Skolspåret på mässan och kunde på så sätt researcha och botanisera bland allt det som erbjöds om skola och forskning, kunskap och utbildning.

Vi hade förberett oss noga och hade ett gediget schema över de seminarier vi ville hinna med. Detta visade sig vara en bra strategi, för av de 42 seminarier som erbjöds längs Skolspåret hann vi ta del av 30 intresseväckande och lärorika seminarier  samt göra avstickare för att lyssna på panelsamtal och prata med utställare och klämma på böcker.

Ett av seminarierna som jag och Hella besökte handlade om “Mentorskap under introduktionsåret”. Vi var många som kom för att lyssna och ställa frågor till Ulla Lindgren och Åsa Morberg som är aktuella med boken Introduktionsåret. Åsa Moberg kommer även hålla kursen Introduktionsåret som Skolporten anordnar den 23 oktober i Göteborg.

Bok & Bibliotekmässan var ett fantastiskt tillfälle för oss att fyllas på av inspiration och uppslag och det kommer att avspegla sig på våra kommande konferenser.

/Petra