söndag 19 augusti 2012

Fira skolstarten!

Jag läste ett intressant inlägg på twitter om "skolstart". Varför firas inte den? Tanken har faktiskt aldrig slagit mig förut - att en ny termin borde firas!

För mig är skolavslutningen ett trevligt sätt att fira att eleverna gått en termin till och att de har gjort sig förtjänta av ett lov. På samma sätt kunde man välkomna alla elever till en ny, spännande, innehållsrik termin. Peppa dem och väcka deras nyfikenhet!

Likt en biofilm har en trailer ser jag framför mig hur man fångar elevernas intresse genom att visa glimtar av alla spännande kunskaper de kommer få ta del av. Och att lärarna i samband med det bjuder på saft och bulle, så klart :-)

Jag läser just nu en utbildning, parallellt med mitt jobb, där en del av föreläsarna är noga med att fråga oss vilka förväntningar VI har och vad VI vill lära oss innan han eller hon startar sin del av utbildningen. När föreläsaren sen är färdig med sitt kursavsnitt går vi igenom de önskemål vi hade från början och stämmer av att vi lärt oss detta.

Tänker att även en skolstart kunde innehålla en sån del. Efter att eleverna sett/hört "trailern" - så att de vet vilka områden som kommer behandlas under terminen - får de själva berätta vilka förväntningar de har och vad just DE skulle tycka var intressant att lära sig?


Någon som har fler idéer kring hur en skolstart skulle kunna se ut?
/Lisa

3 kommentarer:

Kerstin Forsberg sa...

Precis så ska det gå till tycker en före detta skolledare. Vi brukade fira skolstarten med gemensam samling i gympasalen kring något som vi skulle fokusera på. Jag kommer ihåg när vi ville få eleverna att förstå det där att ha mål och att göra mål. Eleverna tänkte förstås på fotbollsmål eller liknande när vi talade om mål. Genom att skjuta mål och dessutom misslyckas kunde vi filosofera över hur vi når mål och måste försöka om och om igen för att lyckas ibland. Efter samlingen bjöd vi alltid på husmors hembakade bular och saft på skolgården. Sedan hade lärarna en guldstund med eleverna. Vi hade roligt med att fundera över vad elerna tänkte om våra ord och måste förståss involvera dem i vad orden stod för.

Marita Wengelin sa...

I min dotters skola så har de haft skolstartsfest i år F-2, då föräldrarna tar med fika och man samlas tillsammans efter uppropet för att fika. I min sons skola så samlas alla eleverna på skolgården på förmiddagen, rektorn håller ett välkomsttal, elever sjunger och alla elever i F-klassen får en heliumfylld ballong. Till varje ballong finns en hälsning från skolan. På given signal släpper eleverna sin ballong och himlen fylls med ballonger för en stund innan den sprids för vinden. En gång hörde de av sig från Finland för att de fått en ballong med hälsning från skolan!!

Kerstin Forsberg sa...

Marita, va härligt det låter! Hörligt att en del skolor hittar spännande sätt att fira skolårets början! Utveckling går framåt!