fredag 10 augusti 2012

Sikta mot stjärnorna


Jag bläddrar bland mina sommarbilder och hittar till slut en från hängmattan. Det är ju där man ska ligga på semestern, och läsa allt man inte hunnit under våren, eller hur? Hur många gör det, när det väl kommer till kritan, hand upp? Nå, här är bildbeviset på att jag låg där minst en gång i alla fall.

Men så här en dryg vecka efter semestern har jag fått upp farten igen. Almanackan och att-göra-listan börjar se ut som den brukar, och skrivbordet likaså.

Vi på Ifous kickar nu igång våra två första FoU-program: Entreprenöriellt Lärande och Inkludering. Förberedelserna inför kickoff-seminarierna, som går av stapeln i september respektive början av oktober, pågår för fullt. Det blir lärare, rektorer, skolchefer, doktorander och professorer i en härlig röra som ska få lyssna på och lära av varann. Jättespännande!

Men nu är det ju snart helg, och enligt åtminstone någon av prognosmakarna kan det, eventuellt, bli hyfsat mycket klar himmel. Det vore väldigt bra, för just i helgen finns det goda chanser att få se massor av stjärnfall. Jorden passerar kometen Swift-Tuttles bana, där det ligger ett bälte av smågrus från kometen. När det gruset ramlar in i vår atmosfär brinner det upp - vilket resulterar i "stjärnfall". 
Mer om Perseiderna, som meteorregnet kallas, och tips på hur du ska göra för att ha bäst chans att få se ett fint skådespel kan du läsa om på Populär Astronomi. Sen är det bara att hålla tummarna för att eventuella regnmoln blåser bort, vänta på att det blir mörkt och vända blicken uppåt! 
Om man kan önska sig något också? Ja, det är klart att man kan! Fast chansen att det du önskar går i uppfyllelse lär hänga mer på vad du önskar dig än på ett eller annat kometgrus. 
/Karin

Inga kommentarer: