torsdag 28 juni 2012

Tjejer, naturvetenskap och teknik i EU


EU-kommissionen bekymrar sig för att det är för få kvinnor som forskar - speciellt inom naturvetenskap och teknik. De som ger sig in i det har en tendens att hoppa av efter att de doktorerat, och går alltså inte vidare i karriären. För att använda ett fint gammalt uttryck slår de i glastaket.

I Sverige är andelen kvinnliga professorer 23 % enligt de senaste (juni 2012) uppgifterna från SCB. På doktorandnivå är nästan hälften tjejer, totalt sett. Det är dock stora skillnader mellan ämnen. I teknikvetenskap var t.ex. andelen kvinnliga doktorander 2011 bara 29%.

För att råda bot på problemet har under flera år EU-kommissionen anslagit pengar till projekt som på olika sätt ska hjälpa till att få upp siffrorna (uttalande om de senaste satsningarna från forskningskommissionären Máire Geoghegan-Quinn här).

Ett sätt att tackla det hela är att försöka locka unga tjejer att plugga naturvetenskap/teknik på gymnasiet (eller motsvarande), och sedan få dem att gå vidare till universitetsstudier. För att åstadkomma det lanserade kommissionen "Science: It's a girl thing". Den väckte stort rabalder runtom i EU pga sin stereotypa bild av tjejer. Rubriken på hemsidan är skriven med läppstift...

Efter massiv kritik runtom i Europa har kommissionen till slut tvingats ta bort en film som var en del av kampanjen. Den är nu (såklart) tillbaka på Youtube tack vare någon flink IT-användare (kanske rentav en tjej?). Kolla in den här och skapa dig din egen uppfattning:Reflektion: Om högstadietjejer väljer N/T och sedan börjar forska i tron att det ska bli så här, så lär det inte hjälpa upp andelen som stannar kvar och tar sig upp till professorsstolen. Trust me, I'm a doctor (i teknik).

/Karin

1 kommentar:

Hedda Lovén sa...

Trams! Ge mig ett avsnitt av Bones, där tjejerna regerar med sina naturvetenskapliga kunskaper, eller Abby från kriminallabbet i NCIS anytime! Mycket bättre förebilder. /Hedda